ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

ΚΟΤΑ ΜΕ ΔΩΡΟ ΕΚΠΛΗΞΗ













 ΚΟΤΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙΑ ΚΑΙ  ΜΥΡΩΔΙΚΑ








Όλοι ξέρουμε, πως υπάρχουν φαγητά τα οποία είναι περίπλοκα και ιδιαίτερα εντυπωσιακά στην εμφάνιση, αλλά καμιά φορά από γεύση δεν σκίζουν. Σήμερα είμαι πολύ υπερήφανη με τον εαυτό μου, γιατί παρά την τρελή ζέστη, κάθισα στον φούρνο δίπλα για να είμαι υπ'ατμόν για το φαγάκι που θα σας παρουσιάσω! Είναι εύκολο, σχετικά γρήγορο, πεντανόστιμο, και τέλος πάντων θα μπορούσα να συνεχίσω τις φιλοφρονήσεις αλλά θα αφήσω να το δοκιμάσετε και εσείς και ίσως να μου πείτε τα συμπεράσματά σας. Είναι μια συνταγή της Julia Child, από το βιβλίο της "Μαγειρεύωντας με μεγάλους σεφ (cooking with master chefs)".

ΥΛΙΚΑ:
1 ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ (ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΗΤΑΝ 1,900ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ)
1 ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ
ΤΟΝ ΧΥΜΟ ΑΠΟ 3 ΛΕΜΟΝΙΑ
2 ΚΛΩΝΑΡΙΑ ΦΡΕΣΚΟ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ Ή ΦΡΕΣΚΟ ΘΥΜΑΡΙ Ή ΦΡΕΣΚΙΑ ΡΙΓΑΝΗ(ΚΛΩΝΑΡΑΚΙΑ)
4 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ
ΑΛΑΤΙ, ΦΡΕΣΚΟΤΡΙΜΜΕΝΟ ΠΙΠΕΡΙ
1 ΚΟΥΠΑ ΖΩΜΟ ΚΟΤΑΣ
ΛΑΔΙ
4-5 ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ. ΥΣΤΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΟΛ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΥΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ, ΑΛΑΤΑΚΙ ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ, ΠΙΠΕΡΙ, ΤΙΣ ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟΥ, ΕΛΑΦΡΑ ΛΙΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ, ΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΤΑ. ΤΗΝ ΑΛΕΙΦΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ 15 ΛΕΠΤΑΚΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ. ΥΣΤΕΡΑ, ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΔΑΣ ΜΑΣ. ΕΓΩ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΧΩΡΕΣΩ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟ ΤΙΣ 2 ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΠΑΓΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΡΥΠΑΜΕ ΜΕ 2 ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΕΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΕΧΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΥΘΕΙ Η ΓΕΜΙΣΗ. ΚΟΒΩ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΜΟΥ ΣΕ ΛΕΠΤΕΣ ΦΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΑΔΙΑΖΩ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΜΟΥ, ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΒΑΖΩ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΡΙΧΝΩ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΟΛΟ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΩΝ ΛΕΜΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ ΣΤΟ ΜΠΟΛ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. ΤΗΝ ΨΗΝΩ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 200C ΓΙΑ 1,5-2 ΩΡΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΟΤΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΝΩ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΓΥΡΝΑΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΙ ΧΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΟΥ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ, ΑΝ ΔΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΛΙΓΟ ΖΩΜΟ ΚΟΤΑΣ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΦΥΛΛΑΣΩΝΤΑΣ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ. ΜΟΛΙΣ ΨΗΘΕΙ Η ΚΟΤΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΒΓΑΖΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΨΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ, ΡΙΧΝΩ ΜΕΣΑ ΤΟΝ ΖΩΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΔΕΥΤΗΡΙ ΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΑΡΑΙΟ GRAVY. ΕΠΕΙΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΙΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΤΑΩ ΜΕ ΤΟ ΠΗΡΟΥΝΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΖΟΥΜΙΟΥ ΚΑΙ ΡΙΧΝΩ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΤΑΨΙ, ΑΦΟΥ ΤΙΣ ΚΟΨΩ ΚΥΔΩΝΑΤΕΣ, ΤΙΣ ΞΕΠΛΥΝΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΑΤΙΣΩ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΡΙΧΝΩ ΤΟΝ ΖΩΜΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΛΙΓΟ ΛΑΔΑΚΙ. ΨΗΝΩ ΣΤΟΥΣ 200C ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΙΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΛΑΚΕΣ.

ΥΓ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΙΑΤΟ, ΚΑΙ Η ΓΕΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΤΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ, ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!!!!

ΞΕΡΟΨΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΧΗ
ΕΧΤRA TIPS: ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΕΞΤΡΑ ΤΡΑΓΑΝΗ ΠΕΤΣΑ ΜΟΛΙΣ ΚΟΨΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΣΕ ΜΕΡΙΔΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΝΑ ΠΙΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ΖΟΥΜΙ ΤΟΥΣ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΡΙΞΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΚΟΤΑΣ, ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ 250C ΚΑΙ ΨΗΣΤΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 15-20 ΛΕΠΤΑ!!!!






ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 σχόλια:

  1. Πολύ νόστιμο το κοτόπουλο σου, Συνταγούλα.
    Αυτή η κυρία Julia έχει αφήσει εποχή.

    Αν θες βγάλε την επαλήθευση σχολίων. Θα είναι πιο εύκολο για μας να σου αφήνουμε τα σχόλιά μας.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. s'efxaristo poli Stella mou!! einai ena pragmatika nostimo kotopoulo kai oi gemisi me tis lemonokoupes kai ta ipoloipa tou deinei mia lemonati nota!!! tha to frontiso ayto me ta sxolia, filia!!!

      Διαγραφή