ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ









                      CHEESE SOUFFLE










Σε όλους μας αρέσει η πλούσια κρεμώδης αλλά και αφράτη γεύση ενός σουφλέ, γι'αυτό άλλωστε υπάρχουν και τόσα διαφορετικά είδοι. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες νοικοκυρές φοβόνται να κάνουν το παραδοσιακό γαλλικό σουφλέ που βασικά αποτελείται από μπεσαμέλ, τυριά και μαρέγκα αυγών, και προτειμάνε την πιο "εύκολη" λύση του σουφλέ με μακαρόνια, τυριά, κρέμες γάλακτος, μπέικον, μανιτάρια κ.τ.λ. Ειλικρινά το ίδιο πίστευα και εγώ, αλλά ήταν λάθος μου γιατί το παραδοσιακό σουφλέ όχι μόνο έχει λιγότερα υλικά και διαδικασία, αλλά είναι τελείως διαφορετική γεύση από το σουφλέ μακαρονιών, που όλοι θεωρούν σίγουρο χαρτί για τα τραπέζια τους. Σήμερα θα δούμε πόσο εύκολο και νόστιμο είναι το παραδοσιακό σουφλέ!!!

ΥΛΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΤΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΚΟΥΠΕΣ:

350-400ml. ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ
1/2 ΤΟΥ ΦΛΥΤΖΑΝΙΟΥ ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΝΑΛΑΤΟ
1/2 ΤΟΥ ΦΛΥΤΖΑΝΙΟΥ ΑΛΕΥΡΙ
ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ
1/8 ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ
ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ
ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΤΥΡΙ ΤΣΕΝΤΑΡ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
1/4 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ
1/4 ΤΟΥ ΦΛΥΤΖΑΝΙΟΥ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΕΙΓΜΑ:

6 ΑΥΓΑ (ΚΡΥΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΡΟΚΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΠΡΑΔΙΑ)
ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΕΥΟΣ ΜΑΣ
2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΑΚΟΜΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
ΠΡΩΤΑ ΑΠ'ΟΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΜΑΣ, ΕΤΣΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ, ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΣΕ ΜΕΣΑΙΑ ΦΩΤΙΑ. ΜΟΛΙΣ ΦΥΓΕΙ Ο ΑΦΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΑΣ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΚΕΥΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3-4 ΛΕΠΤΑ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΜΙΑ ΠΑΣΤΑ ΑΛΕΥΡΙΟΥ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΥΟ ΓΑΛΑ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ. ΧΑΜΗΛΩΝΩ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΣΥΝΕΧΩΣ.ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΟ ΑΛΑΤΙ, ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ. ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΚΑΙ Η ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΗΞΕΙ, ΚΑΤΕΒΑΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΚΑΛΑ ΝΑ ΛΙΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΛΕΠΤΑ ΘΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΤΥΡΙΟΥ ΜΟΥ. ΤΩΡΑ ΡΙΧΝΩ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΡΟΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΟΥ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΔΑΡΤΗ ΜΟΥ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΑΥΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΟΜΕΙΟΓΕΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΠΟΛ ΡΙΧΝΩ ΤΑ ΑΣΠΡΑΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΙΞΕΡ ΤΑ ΧΤΥΠΑΩ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΡΕΓΚΑ. ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΜΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΜΑΡΕΓΚΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΠΑΤΟΥΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ "ΔΙΠΛΩΝΩ" ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΜΕ ΚΥΚΛΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΟΜΕΙΟΓΕΝΟΠΟΙΗΘΕΙ. ΜΗΝ ΣΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ, ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΟ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΠΑΤΟΥΛΑ ΑΠΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ Μ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΝΑΛΑΦΡΟ. ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΕΓΚΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΩ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΕΙ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ 200C ΣΤΟ ΠΥΡΙΜΑΧΟ ΜΠΟΛ ΜΟΥ Ή ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΑ ΦΟΡΜΑΚΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΟΤΙ ΠΡΟΤΕΙΜΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ΒΟΥΤΥΡΩΝΩ ΤΟ ΣΚΕΥΟΣ ΚΑΙ ΡΙΧΝΩ ΛΙΓΗ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΡΙΧΝΩ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΑΚΟΜΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ. ΨΗΝΩ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΟΥ ΓΙΑ 12-15 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΟΥΦΛΕ!!

TIPS: ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΟΥΦΛΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ "ΚΑΘΕΤΑΙ" ΛΙΓΟ Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ!!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!!

2 σχόλια: