ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

Διαβάζωντας σήμερα ένα περιοδικό μαγειρικής, έλεγε το πόσο σημαντικό είναι να μην πετάμε τίποτα από τα περισσεύματα των φαγητών μας, και η αλήθεια είναι ότι μου έχει συμβεί άπειρες φορές...Σήμερα λοιπόν θα σας πω πως εκμεταλλεύτηκα ανα διαστήματα περισσεύματα από μακαρόνια με κιμά. Αλλά φυσικά επειδή το να φτιάξεις πάντα ίση ποσότητα μακαρονιών και ίση ποσότητα κιμά για'μένα τουλάχιστον είναι δύσκολο, κατά μια διαβολική σύμπτωση πάντα θα περισσεύουν μόνο μακαρόνια ή μόνο κιμάς!!! Επειδή οι ποσότητες περισσεύματος διαφέρουν θα αναφέρω τα υλικά της κάθε συνταγής χωρίς γραμμάρια, λίτρα κτλ.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΩΝ:

1) ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ:
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ
ΑΛΕΥΡΙ
ΒΟΥΤΥΡΟ
ΑΛΑΤΙ, ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ
ΦΕΤΑ
ΠΙΠΕΡΙ
ΨΙΛΟΚΚΟΜΕΝΟΣ ΦΡΕΣΚΟΣ ΔΥΟΣΜΟΣ
ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ
1 ΑΥΓΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΑΙ 1 ΚΡΟΚΟ ΔΙΑΛΛΥΜΕΝΟ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΝΕΡΟ
ΣΟΥΣΑΜΙ (ΠΡΟΕΡΑΙΤΙΚΑ)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΜΑΣ, ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΣΠΡΟ ΑΦΡΟ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΦΤΙΑΧΝΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΑΣΤΑ ΑΛΕΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩΝΤΑΣ ΣΩΤΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΧΑΜΗΛΗ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΜΑΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ. ΜΕΤΑ ΤΑ 5 ΛΕΠΤΑ, ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΚΡΥΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΑΣΤΑ ΑΛΕΥΡΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΣΒΟΛΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΚΑΛΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΗΞΕΙ Η ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥ. ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ ΓΙΑΤΙ Η ΠΙΤΑ ΜΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΦΕΤΑ. ΑΦΗΝΩ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΛΙΓΟ. ΑΝΟΙΓΩ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ 200C ΚΑΙ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙ.ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΡΙΧΝΩ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΦΕΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΟΥ ΣΑΝ ΧΟΝΤΡΟ ΤΡΑΧΑΝΑ, ΤΟΝ ΨΙΛΟΚΚΟΜΕΝΟ ΦΡΕΣΚΟ ΔΥΟΣΜΟ,ΠΙΠΕΡΙ,ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ. ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΜΕΙΟΓΕΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ. ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΨΑΚΙ ΒΟΥΤΥΡΩΝΩ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΩΝΩ ΤΑ ΜΙΣΑ ΜΟΥ ΦΥΛΛΑ, ΒΟΥΤΥΡΩΝΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΝΑ. ΡΙΧΝΩ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΩΝΩ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΑ ΑΛΛΑ ΦΥΛΛΑ. ΠΑΝΩ ΠΑΝΩ ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΝΕΛΑΚΙ ΠΑΙΡΝΑΩ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΛΥΜΑ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ ΚΑΙ ΡΑΝΤΙΖΩ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΑΝ ΘΕΛΩ. ΨΗΝΩ ΣΤΟΥΣ 200C ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΛΕΠΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙ ΧΡΩΜΑ. ΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΜΟΥ ΒΑΛΩ ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΒΓΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ!!


2)  ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ:
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ
ΒΟΥΤΥΡΟ
ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ
ΡΟΚΦΟΡ 1-2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ
ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ
ΦΡΕΣΚΟΤΡΙΜΜΕΝΟ ΠΙΠΕΡΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

ΔΙΑΛΛΥΩ ΤΟ ΡΟΚΦΟΡ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΛΙΓΟ ΓΑΛΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΔΑΡΤΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΛΕΙΑ ΚΡΕΜΑ. ΣΕ ΤΗΓΑΝΑΚΙ ΒΑΖΩ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΚΑΙ ΡΙΧΝΩ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΡΙΧΝΩ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΟΥ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟΤΡΙΜΜΕΝΟ ΠΙΠΕΡΑΚΙ. ΣΒΗΝΩ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΛΙΩΣΕΙ ΚΑΛΑ Η ΚΡΕΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΖΕΣΤΑΘΕΙ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΟΥ!!

ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑΤΑ ΚΙΜΑ:

1) ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΥΡΙ:
ΚΙΜΑΣ
ΤΥΡΙ ΤΣΕΝΤΑΡ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ
ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ
1-2 ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ
ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΠΡΙΚΑ
1-2 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΕΣ
ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΕΣ (ΠΡΟΕΡΑΙΤΙΚΑ)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
ΣΕ ΕΝΑ ΤΗΓΑΝΙ ΣΩΤΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΡΙΧΝΕΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΨΕΙ. ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΜΑ, ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΚΙΜΑΣ ΜΑΣ. ΑΝ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΡΙΧΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 160-170 ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ. ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΨΑΚΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΑΦΡΩΣ ΛΑΔΩΣΕΙ Ή ΑΝ ΠΡΟΤΕΙΜΑΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΑΔΙ ΒΑΛΤΕ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ ΜΑΣ, ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΡΟΛΛΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ. ΨΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΥΩΣΟΥΝ ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥ ΧΡΩΜΑ!!

2) ΡΟΛΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΑ:
ΚΙΜΑΣ
2 ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΑΣΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΕ ΡΟΔΕΛΕΣ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΛΙΓΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΜΑΙΝΤΑΝΟ
ΚΙΤΡΙΝΑ ΤΥΡΙΑ
ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ
ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΗ ΖΥΜΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
1 ΚΡΟΚΟ ΑΥΓΟΥ ΜΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΑ
ΣΟΥΣΑΜΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
ΣΕ ΤΗΓΑΝΙ ΣΩΤΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΡΙΧΝΩ ΤΑ ΠΡΑΣΑ ΜΟΥ ΝΑ ΣΩΤΑΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΜΑ ΜΟΥ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΚΑΙ ΡΙΝΧΩ ΜΙΣΟ ΠΟΤΗΡΑΚΙ ΝΕΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΧΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΣΑ ΜΟΥ. ΑΠΟΣΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΡΙΝΧΩ ΑΛΑΤΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΙΝΤΑΝΟ. ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΒΩ ΤΗΝ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΘΕΤΩΣ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΒΑΖΩ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΠΑΛΙΖΩ ΜΕ ΤΑ ΤΥΡΙΑ. ΡΟΛΛΑΡΩ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΩ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΜΕ ΛΙΓΟ ΝΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΚΑΛΑ Η ΖΥΜΗ. ΑΛΕΙΦΩ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΕ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΠΑΣΠΑΛΙΖΩ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ. ΒΑΖΩ ΤΑ ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΒΟΥΤΥΡΩΜΕΝΟ ΤΑΨΙ ΚΑΙ ΨΗΝΩ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 200C ΓΙΑ 30-40 ΛΕΠΤΑ!

ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΜΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΓΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!!!!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!









2 σχόλια:

  1. Ωραία και χρήσιμα τα tips που δίνεις Συνταγούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. efxaristo poli!!!! m'aresei na aftosxediazo kai na dokimazo kainourgia pragmata!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή