ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΑΛΤΣΕΣ ΓΛΥΚΩΝ

Σήμερα μου ήρθε μια ωραία ιδέα, με αφορμή την υπέροχη συνταγή της φίλης μου μπλόγκερ, Έλενας και σκέφτηκα να γράψω πως φτιάχνουμε τρεις από τις πιο αγαπημένες μου σάλτσες για γλυκά. Η πρώτη είναι η dulce de leche, που χρησιμοποιείται από brownies μέχρι ντόνατς και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Η βάση της dulce de leche είναι ένα μόνο υλικό, το ζαχαρούχο γάλα και η προέλευσή της είναι από την Νότια Αμερική (Βραζιλία, Ουρουγουάι κτλ.). Η δεύτερη σάλτσα είναι μια πηχτή καραμέλα με αλάτι, συνταγή του αγαπημένου μου σεφ John και είναι μια πιο ανάλαφρη έκδοση της fudge. Τέλος η τρίτη σάλτσα είναι η σάλτσα σοκολάτας, που συνοδεύει παγωτά, κέικ και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!!!

DULCE DE LECHE:


















ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΙΔΟΥΣ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΥΟ ΤΡΥΠΕΣ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ "ΕΚΡΑΓΕΙ" ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ ΤΟ ΓΑΛΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΒΡΑΖΕΙ, ΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΥΠΟΥΛΕΣ ΘΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΛΙΓΟ ΓΑΛΑ. ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΒΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙ ΤΟ ΓΑΛΑ. ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΕΞΑΤΜΙΖΕΤΕ. ΘΑ ΒΡΑΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ ΜΑΣ ΓΙΑ 3-4 ΩΡΕΣ, ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΥΚΝΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΑΣ. ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΥΓΟΔΑΡΤΗ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ "ΣΠΑΣΟΥΜΕ" ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!!


ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ:















ΥΛΙΚΑ :(ΓΙΑ 1 1/4 ΚΟΥΠΑ)
1 ΚΟΥΠΑ ΖΑΧΑΡΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ
5 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
1/2 ΚΟΥΠΑ ΚΑΙ 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
1-2 ΠΡΕΖΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΟΙΜΑ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΣΩΤΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ ΜΑΣ ΣΕ ΜΕΣΑΙΑ ΠΡΟΣ ΥΨΗΛΗ ΦΩΤΙΑ. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΣΗΜΕΙΑ. ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΑΡΓΑ  ΟΣΟ Η ΖΑΧΑΡΗ ΘΑ ΛΙΩΝΕΙ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΘΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΥΓΡΟΠΟΙΗΘΕΙ. ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΕΝΙΟ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΘΑ ΣΚΟΥΡΑΙΝΕΙ. ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΛΥΘΕΙ ΟΛΗ Η ΖΑΧΑΡΗ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΚΟΥΝΑΜΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΦΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΧΝΟΥΣ ΚΑΠΝΟΥΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΕΞΗΣ, ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΚΟΥΡΟΧΡΩΜΗ Η ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΕ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΛΥΚΙΑ. ΤΕΛΟΣ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΓΙΞΟΥΜΕ. ΥΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΡΜΑ. ΟΤΑΝ ΟΜΕΙΟΓΕΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΦΟΥΣΚΑΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΥΤΟ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ-ΔΥΟ ΠΡΕΖΕΣ ΑΛΑΤΙ. ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΖΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ!!

ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
















ΥΛΙΚΑ:(ΓΙΑ 1 1/2 ΚΟΥΠΑ)
3/4 ΚΟΥΠΑΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ
1 1/2 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΣΟΥΠΑΣ ΑΛΕΥΡΙ
1/2 ΚΟΥΠΑ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΓΛΥΚΙΑ ΣΚΟΝΗ ΚΑΚΑΟΥ
1 1/4 ΚΟΥΠΑΣ ΓΑΛΑ
2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΒΟΥΤΥΡΟ
1/2 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΕΣΑΝΣ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ, ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΔΑΡΤΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΩΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΣΒΟΛΟΙ. ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ, ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΑΣ, ΣΕ ΜΕΣΑΙΑ ΦΩΤΙΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΒΑΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΙΩΣΕΙ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΔΑΡΤΗ ΚΑΙ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ. ΕΤΣΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΜΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΥΛΙΚΑ, ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΔΑΡΤΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΟΜΕΙΟΓΕΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΙΓΜΑΤΑ ΜΑΣ. ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΜΑΣ ΥΛΙΚΑ ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΜΕΣΑΙΑ ΠΡΟΣ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΔΑΡΤΗ ΜΑΣ ΓΙΑ 6 ΛΕΠΤΑ. ΜΕΤΑ ΤΑ 6 ΛΕΠΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΖΑ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ!!!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!

6 σχόλια: