ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


Αύριο είναι η γιορτή της τυρινής, συνηθίζουν να τρώνε φαγητά με τυρί, ένα έθιμο που δεν ξέρω αν το γνωρίζουν όλοι αλλά με την οικογένειά μου πάντα την γιορτάζουμε! Έτσι λοιπόν σας παραθέτω με πολλύ αγάπη μια συνταγή από το βιβλίο της νονάς μου, η οποία μου το άφησε να το κρατήσω!! Ήταν από τις καλύτερες μαγείρισες γι'αυτό αυτή την συνταγή της την αφιερώνω. Λέγεται τυροπιτάκια με γιαούρτι από το βιβλίο της Σοφίας Σκούρα έκδοση του 1966 γι'αυτό τα ονόμασα παραδοσιακά!! Είναι πανεύκολα και πεντανόστημα.....

ΥΛΙΚΑ:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:
1 ΚΕΣΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ (ΤΟΤΑL ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ)
200 ΓΡ. ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΑΡΩΜΑ)
2 ΑΥΓΑ
4 ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
1 ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ ΣΟΥΣΑΜΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
1 1/2 ΚΙΛΟ ΦΕΤΑ ΣΚΛΗΡΗ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ
2 ΑΥΓΑ
2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΚΟΦΤΕΣ ΒΟΥΤΥΡΟ
4 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΑΝΙΘΟ (ΠΡΟΕΡΑΙΤΙΚΟ)
ΠΙΠΕΡΙ ΦΡΕΣΚΟΤΡΙΜΜΕΝΟ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
ΚΟΣΚΙΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΜΙΑ ΛΑΚΟΥΒΙΤΣΑ ΚΑΙ ΡΙΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ. ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΑΛΑΚΩΜΕΝΟ ΟΠΟΤΕ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ 2 ΛΕΠΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΙΩΣΕΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΛΙΩΜΕΝΟ. ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑΚΟΥΒΑ ΡΙΧΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΟΚΟΥΣ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ. ΖΥΜΩΝΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΑΛΕΥΡΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΡΟΥΛΗ Η ΖΥΜΗ Ή ΝΕΡΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΦΙΧΤΗ. ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΖΥΜΗ ΜΕΣΑΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΛΛΥ ΜΑΛΑΚΗ, ΟΥΤΕ ΠΟΛΛΥ ΣΚΛΗΡΗ. ΣΕ ΑΛΕΥΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΠΑΧΟΥΣ 1/2 ΕΚΑΤΟΣΤΟ. ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΙ ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΥΜΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ. ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΛΗ ΜΑΣ Η ΖΥΜΗ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΦΥΛΛΟ, ΚΟΒΟΥΜΕ ΚΥΚΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ. ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΕΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΛΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΑΝ ΧΟΝΤΡΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ, ΜΕΣΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΑ 2 ΑΥΓΑ, ΤΟΝ ΑΝΙΘΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΛΙΩΜΕΝΟ. ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΑΙ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΕΙΦΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ ΜΕ ΑΣΠΡΑΔΙΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΕΛΑΦΡΑ ΜΕ ΝΕΡΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΑΣ. ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΡΟΥΝΙ ΠΑΤΙΚΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΑ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΕ ΑΣΠΡΑΔΙ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ. ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΛΑΔΩΜΕΝΟ ΤΑΨΙ ΚΑΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180-200C ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΛΕΠΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΧΡΥΣΟ ΧΡΩΜΑ!!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου