ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ (Α' ΜΕΡΟΣ)

Αγαπημένοι μου φίλοι, θυμάστε που οι καλοί μας γονείς πριν πάμε στο σχολείο κάθε χρονιά μας πήγαιναν στα jumbo να πάρουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα αξεσουάρ για την σχολική μας χρονιά.??.Μερικές φορές παίρναμε αχρείαστα πράγματα γιατί μας άρεσαν, κάποιες άλλες φορές η φωνή της λογικής των γονέων μας συγκρατούσαν και μας περιόριζαν στο πνεύμα της σύννεσης και της χρησιμότητας!! Ξεκίνησα με αυτήν την παρομοίωση γιατί απλούστατα αυτό ακριβώς συμβαίνει και στον κόσμο της μαγειρικής, πριν μαγειρέψεις πρέπει να έχεις τα κατάλληλα σύνεργα για το κάθε φαγητό! Όμως όλα τα παιδιά θέλουν ωραία μολύβια και κασετίνες, συχνά παίρνουν τα πιο φανταχτερά ή ακριβά ακόμα και αν δεν τα χρειάζονται...Έτσι και εγώ σαν ένα άλλο μικρό παιδάκι, που στο παρελθόν έκανα πολλές σπατάλες τώρα έβαλα μυαλό. Έτσι θα ήθελα να σας προτείνω όλα τα εργαλεία και σκεύοι μαγειρικής που πιστεύω ότι αν τα έχει μια κουζίνα είναι υπερ του δέοντος εξοπλισμένη. Να τονίσω το εξής, δεν είμαι επαγγελματίας σέφ αν και είναι το όνειρό μου, όμως έκανα μια έρευνα εδώ και 2 χρόνια που ασχολούμε πιο πολλύ με την μαγειρική και πιστεύω ότι μπορώ να έχω μια μικρή γνώμη επί του θέματος!!! Όπως πάντα όλα τα σχόλια και οι κριτικές είναι καλοδεχούμενα και εύχομαι να καταφέρω να λύσω τα χέρια σας με τις προτάσεις μου!!!

ΥΛΙΚΑ ΣΚΕΥΩΝ:
Τα υλικά τα οποία θα μας απασχολήσουν είναι τρία: (1) Σιλικόνη (μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό), (2) Χυτοσίδηρος, (3) Αντικολλητικά σκεύοι.

ΣΙΛΙΚΟΝΗ:
Τα σκεύοι από σιλικόνη έχουν γίνει ευρέως γνωστά τα τελευταία χρόνια τόσο στην μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική. Τα μεγαλύτερα θετικά αυτού του υλικού είναι: α) Αντοχή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, β) Εύκολο πλύσιμο και καθάρισμα, γ)Μεγάλο εύρος στις χρήσεις , δ)Φυσικά αντικολλητικό και ε) Δεν χαράζει, δεν σκίζεται, γενικά είναι πολύ ανθεκτικό.
ΧΥΤΟΣΙΔΗΡΟΣ:
Αυτό το υλικό δεν είναι καινούργιο, αντίθετα είναι πολύ παλιό...Οι γιαγιάδες μας, χρησιμοποιούσαν πολλά σκεύοι απο χυτοσίδηρο και όπως τα καλά vintage κομμάτια στην γκαρνταρόμπα μας, έτσι και αυτά τα σκεύοι όχι μόνο δεν έφυγαν από την μόδα, αλλά επέστρεψαν δρυμίτερα για να καθιερώσουν πάλι τον ρόλο τους στην κουζίνα. Τα δυο μεγαλύτερα ατού των σκευών από χυτοσίδηρο είναι: ότι χρησιμοποιούνται για κάθε μαγειρική διαδικασία: τηγάνισμα, σωτάρισμα, ψήσιμο στον φούρνο και στο μάτι της κουζίνας και η τεράστια αντοχή τους στις πολυ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι τα σκεύοι που χρησιμοποιούν οι σεφ όταν τους βλέπουμε να σωτάρουν ένα φιλέτο και από το μάτι της κουζίνας βάζουν το τηγάνι στον φούρνο χωρίς καμία αλλοίωση του υλικού του. Το μόνο αρνητικό στο συγκεκριμένο είδος είναι ότι θέλει αρκετά μεγάλη συντηριτική διαδικασία. Χρειάζετε ένα ειδικό προιόν να ανανεώνει το εξωτερικό του περίβλημα και είναι επιρρεπές σε γρατζουνίσματα, ενώ θέλει αποκλειστικά πλύσιμο στο χέρι. Τέλος είναι έτσι σχεδιαμένα που θέλουν αρκετό χρόνο να θερμανθούν ή να κρυώσουν όπως ο φούρνος, αλλά επειδή διαχέουν ομοιώμορφα την θερμότητα κάνουν το καλύτερο και πιο υγιεινό ψήσιμο!
ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΑ ΣΚΕΥΟΙ:
Τα αντικολλητικά σκεύοι βρίσκονται παντού, είναι φθηνά στο κόστος και κάνουν πολλύ καλή δουλειά τόσο στα μάτια της κουζίνας όσο και στον φούρνο. Τα αντικολλητικά σκεύοι θερμένονται κατευθείαν και προσαρμόζωνται τέλεια στις εναλλαγές των θερμοκρασιών. Είναι ιδανικά για γρήγορο μαγείρεμα, δεν θέλουν ιδιαίτερη συντήρηση και είναι ακρετά ανθεκτικά σε γρατζουνιές. Φυσικά δεν χρειάζοντα λάδι γιατί δεν κολλάει το φαγητό πάνω τους αλλά έχουν μικρό χρόνο ζωής, γιατί η αντικολλητική τους επιφάνεια όσο καλή και να είναι μετά από 4-5 χρόνια θέλει άλλαγμα.

ΣΚΕΥΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
1.) ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΧΥΤΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ










2.) ΓΑΣΤΡΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΜΑΛΤΩΜΕΝΟ ΜΑΝΤΕΜΙ











3.) ΑΠΛΗ ΓΑΣΤΡΑ 42CM. (ΧΩΡΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΨΗΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ)









4.)ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΠΥΡΙΜΑΧΟ ΣΚΕΥΟΣ









5.) ΑΤΟΜΙΚΑ ΕΜΑΓΙΕ ΣΚΕΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟΥΦΛΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ (ΠΡΟΤΕΙΝΩ 4-5)









6.) ΧΥΤΟΣΙΔΗΡΟ ΤΗΓΑΝΙ ΣΩΤΑΡΙΣΜΑΤΟΣ Ή ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΟ ΤΗΓΑΝΙ













7.) ΤΗΓΑΝΙ ΓΟΥΟΚ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΟ ΚΑΠΑΚΙ









8.) ΦΡΙΤΕΖΑ












9.) ΜΠΡΙΚΙ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ









10.) ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΚΑΠΑΚΙ












11.) 2 ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΑ ΤΑΨΙΑ (ΕΝΑ ΡΗΧΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΑΘΥ)










12.) ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ( ΕΙΤΕ ΜΕ ΓΚΑΖΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ)
BBQ ΜΕ ΚΑΡΒΟΥΝΑ (ΑΚΡΙΒΟ)

BBQ ΜΕ ΓΚΑΖΙ(ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟ)

BBQ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ(ΦΘΗΝΟ)



















13.) KOYZINOMHXANH (ΑΚΡΙΒΗ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΗΜΑ)











14.) ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΚΑΙ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΧΕΙΡΟΣ(ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΧΡΗΣΤΟ)












13.) ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΑΡΤΑ ΑΠΟ ΣΙΛΙΚΟΝΗ Ή ΕΜΑΓΙΕ
ΠΥΡΙΜΑΧΗ ΤΑΡΤΙΕΡΑ

ΤΑΡΤΙΕΡΑ ΑΠΟ ΣΙΛΙΚΟΝΗ
























ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΚΕΥΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ. ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΑ, ΑΛΛΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΤΕ ΣΕ ΚΑΛΑ ΣΚΕΥΟΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΠΟΘΕΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΑΣ. ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΣΕ ΑΛΛΑ 3 POST ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ. Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΕΡΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ: ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ, ΤΑ ΣΚΕΥΟΙ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ!!!

ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 σχόλια:

  1. Συνταγούλα γειά σου.
    Καλώς σε βρήκα!!
    Όντως έχω πρόβλημα με τους αναγνώστες μου αλλά ελπίζω να λυθεί σύντομα.
    Πολύ 'νόστιμο' το σπιτάκι σου.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. s'efxaristo poli pou me episkeftikes, elpizo na ta leme!!! kales dimiourgies sou efxomai kai efxaristo gia ta kala sou logia!!!

      Διαγραφή